Ιδρυτικά Μέλη της Βασικής Ερευνητικής Ομάδας είναι
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ,
Βιογραφικό
Δρ Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγήτρια,
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Διευθύντρια του Εργαστηρίου και Υπεύθυνη Φυσικοχημικών Μεθόδων Διάγνωσης & Τεκμηρίωσης
περισσότερα
Η Αθηνά-Γεωργία Αλεξοπούλου ( https://sites.google.com/site/athalexopoulou/)
είναι διπλωματούχος Xημικός Mηχανικός ΕΜΠ και διδάκτωρ της ίδιας Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο "Φυσικοχημεία" με εφαρμογή στη μελέτη και συντήρηση των έργων τέχνης. Διδάσκει ανελλιπώς στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (ΣΑΕΤ) ΤΕΙ Αθήνας από το 1985 και κατέχει μόνιμη οργανική θέση στη βαθμίδα του Καθηγητή από το 1999. Έχει διατελέσει Προϊσταμένη του Τμήματος ΣΑΕΤ και Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών. Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Προηγμένων Διεπιστημονικών Εφαρμογών στη Συντήρηση-Ανάδειξη Εικαστικών Έργων και Βιβλιακού – Αρχειακού Υλικού "ARTICON" ΤΕΙ Αθήνας (http://articon.lab.teiath.gr). Είναι επίσης επιστημονικά υπεύθυνη των Φυσικοχημικών Μεθόδων Διάγνωσης–Τεκμηρίωσης σε έργα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η εκπαιδευτική και ερευνητική της δραστηριότητα εντάσσεται στο πεδίο της εφαρμογής των μη καταστρεπτικών μεθόδων διάγνωσης-τεκμηρίωσης, της πολυφασματικής απεικόνισης και της χημικής μικροανάλυσης έργων τέχνης και αρχαιολογικών αντικειμένων με σκοπό την τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης, τη μελέτη της τεχνικής κατασκευής και την αναγνώριση των υλικών. Έχει πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία στην μελέτη ελαιογραφιών, φορητών εικόνων, τοιχογραφιών, εγχρώμου διακόσμου σε μνημεία και κεραμικά, ζωγραφικής σε χάρτινο υποστήριγμα καθώς και στη μελέτη μελανιών και χειρογράφων. Σημαντική επίσης εμπειρία κατέχει στον τομέα της οργάνωσης και διαχείρισης δεδομένων. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας μη Καταστρεπτικών Ελέγχων και εκπρόσωπος του ΤΕΙ Αθήνας στον ΕΛΟΤ σε ότι αφορά τις μη καταστρεπτικές δοκιμές. Διαχειρίστηκε ως επιστημονική υπεύθυνη εθνικά ερευνητικά προγράμματα και πλήθος τεχνικών μελετών, ενώ συμμετείχε επίσης ως κυρία συνεργάτις, σε πλήθος πιλοτικών ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τρία επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, πλήθος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεων σε συνέδρια. Μέρος του εκπαιδευτικού υλικού που διδάσκει προσφέρεται ελεύθερα στα ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα του ΤΕΙ Αθήνας ( http://www.opencourses.gr/).
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,
Φυσικός, Ομ. Καθηγητής,
Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών
Υπεύθυνος Φωτογραφικής Τεκμηρίωσης
περισσότερα
O Kωστής Aντωνιάδης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1949. Σπούδασε Φυσική στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φωτογραφία στο Institut Francais de la Photographie στο Παρίσι. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών (1979-2004). Από το 1985 έχει θέση καθηγητή στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών στo Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Θεωρητικά και κριτικά κείμενά του για τη φωτογραφία δημοσιεύονται από το 1979 σε εικαστικά και φωτογραφικά περιοδικά.
Έχει οργανώσει και επιμεληθεί πολυάριθμες εκθέσεις φωτογραφίας ελλήνων και ξένων φωτογράφων για λογαριασμό του Φωτογραφικού Kέντρου, του Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα. Το 2003 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη και από το 2006 εργάζεται ως ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων. Έχει επίσης πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και εθνικές συλλογές.
ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ,
Δρ Φυσικός, Καθηγητής,
Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών
Υπεύθυνος τεχνικών ολογραφίας /θερμογραφίας
περισσότερα
Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του με ειδίκευση στην Πυρηνική Φυσική από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος» ενώ του απονεμήθηκε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Διδακτορικός Τίτλος σπουδών στην Πυρηνική Φυσική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην Πυρηνική Φυσική, στην Οπτική Συμβολομετρία καθώς και στην Ολογραφία. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό Σημειώσεων και Εκπαιδευτικών βοηθημάτων, έχει εκδώσει Επιστημονικές μονογραφίες, εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε Επιστημονικά Συνέδρια και περιοδικά ενώ έχει διατελέσει και Επιστημονικός Υπεύθυνος σε εγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Φυσικής καθώς και της American Association of Physics Teachers. Ήταν, από το 1995 και για δέκα συνολικά έτη, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Είναι Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας Τ.Ε. του ΤΕΙ Αθήνας, Τομέας Εφαρμοσμένης Φυσικής και είναι Υπεύθυνος των Εργαστηρίων Ολογραφίας, Οπτικής Συμβολομετρίας και Επιστημονικής Φωτογραφίας. Διδάσκει Φυσική σε Τμήματα όπως : Οπτικής και Οπτομετρίας, Τοπογραφίας και Ενεργειακής Τεχνολογίας ενώ διδάσκει ανελλιπώς στο Τμήμα της Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών από το 1986.
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,
Φωτογράφος, Λέκτορας Εφαρμογών,
Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών
Υπεύθυνος Φωτογραφικής αποτύπωσης & αναπαραγωγής
περισσότερα
Ο Παναγιώτης Ηλίας γεννήθηκε το 1958 στην Αίγινα.
Σπούδασε στο ΤΕΙ Αθήνας στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1980. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1982. Διδάσκει Τεχνικές Φωτογραφίας Ι και ΙΙ στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας, από το 1983, ενώ επίσης έχει διδάξει και σε ιδιωτικές σχολές, σε περιφερειακά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων και στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2004 είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής εκπαιδευτών στη διδακτική της φωτογραφίας.
Ως υπεύθυνος επί 18 έτη του μαθήματος φωτογραφικές τεχνικές, έχει συγγράψει σημειώσεις και εκπαιδευτικά βοηθήματα. Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές και 3 ομαδικές εκθέσεις. Ασχολείται με την εφαρμοσμένη έρευνα σε τομείς όπως η Πρακτική Ευαισθητομετρία, Ζωνικό Σύστημα και Ειδικές Τεχνικές για τη Μαυρόασπρη Φωτογραφία και τα φιλμ, καθώς και τη χρήση ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη διδασκαλία της φωτογραφίας.
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, στο διαδίκτυο και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων.
ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ,
ΑΣΚΤ, Εικαστικός, Επικ. Καθηγητής,
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Υπεύθυνος Χρωματικής & Ψηφιακής Αποκατάστασης
περισσότερα
Ο κ. Λεωνίδας Καραμπίνης είναι Καθηγητής Εφαρμογών του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης υπεύθυνος του μαθήματος «Χρωματική Αποκατάσταση Εικαστικών Έργων» και του αντίστοιχου Εργαστηρίου. Ασχολείται με την χρωματική αποκατάσταση των εικαστικών έργων και κατά συνέπεια την σύγχρονη αισθητική και οπτική αντίληψη, με αποτέλεσμα τις εφαρμογές της προηγμένης τεχνολογίας στην καταγραφή των φθορών, την τεκμηρίωση τους, την αποκατάσταση τους με τελικό στόχο την προβολή και ανάδειξη των έργων μέσω αυτών των τεχνολογιών.
ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ,
ΑΣΚΤ, Δρ Συντηρητής έργων τέχνης, Επικ. Καθηγητής,
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Υπεύθυνος Συντήρησης & Διαχείρισης Εικαστικών έργων
περισσότερα
Ο Τάσος Κουτσουρής είναι Συντηρητής Έργων Τέχνης, πραγματογνώμονας, κριτικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων. Διδάσκει στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης (ΣΑΕΤ) του ΤΕΙ Αθήνας από το 1990 και κατέχει μόνιμη οργανική θέση στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Το αντικείμενο διδασκαλίας του επικεντρώνεται στη συντήρηση των ζωγραφικών έργων σε φορητά υποστηρίγματα (Βυζαντινές εικόνες, ελαιογραφίες σε καμβά και εικαστικά έργα με μεικτές τεχνικές), καθώς και σε θέματα πολιτισμού και επαγγελματικής διαχείρισης.
Διαχειρίστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος διεθνή και εθνικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, ενώ συμμετείχε ως συνεργαζόμενο μέλος σε πλήθος ανάλογων δραστηριοτήτων. Το συγγραφικό του έργο συνίσταται από ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και κριτικές αναλύσεις σε καταλόγους εκθεσιακών δράσεων. Ως ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων έχει διοργανώσει και επιμεληθεί πολυάριθμες εκθέσεις ιστορικού χαρακτήρα ή σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών.
ΜΑΚΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ,
Δρ Πληροφορικής, Επικ. Καθηγητής,
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Υπεύθυνος Ψηφιακής Τεκμηρίωσης & Αναπαράστασης
περισσότερα
Ο Δρ. Δ. Μακρής είναι Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων, του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Τα επιστημονικά–ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το Σχεδιασμό με υποστήριξη υπολογιστή, Αντίστροφο Σχεδιασμό, Μοντελοποίηση Αισθητικής Γνώσης, Δηλωτική Σύνθεση Σκηνών, Τεχνητή Νοημοσύνη. Διδάσκει «Σχεδιαστική Μεθοδολογία μέσω Η/Υ», «Διακοσμητικές Εφαρμογές/Πλαστικός Σχεδιασμός». Στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, διδάσκει «Αποτυπώσεις Αντικειμένων & Μνημείων ΙΙ».
Είναι διδάκτωρ Πληροφορικής του πανεπιστήμιου της Limoges, και MSc στην Αρχιτεκτονική (Υπολογιστική και Σχεδιασμός) από το πανεπιστήμιο East London ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 2004-07 «Ανάπτυξη Ευφυών Συστημάτων Υποστήριξης Σχεδιασμού Προϊόντων–Οpen-MultiCAD», στο έργα ΕΠΕΑΕΚ «Ενίσχυση Σπουδών Πληροφορικής στο ΤΕΙ Αθήνας» 2007-08, τμήμα Πληροφορικής, και «Αναμόρφωση προγράμματος σπουδών τμήματος Διακοσμητικής μέσω αναβάθμισης της εργαστηριακής τεχνογνωσίας & γνωσιοθεωρίας» 2003-05 τμήμα ΕΑΔΣΑ.
ΧΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,
ΑΣΚΤ, Δρ Συντηρητής έργων τέχνης,
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Καθηγητής, Υπεύθυνος Συντήρησης & Διαχείρισης Βιβλιακού-Αρχειακού Υλικού
περισσότερα
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1977-1982) και στη συνέχεια με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συντήρηση χαρτιού και αποκατάσταση βιβλίων στο Istituto Centrale per la patologia del libro της Ρώμης (1983-1985). Παρακολούθησε τον μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας στη Scuola di Paleografia, Diplomatica e Archivistica του Βατικανού και τον Διεθνή κύκλο μαθημάτων για την Αποκατάσταση Βιβλιακού Υλικού που οργάνωσε η UNESCO στη Βενετία (1990). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο University of London, School of Advance Study με θέμα “History of the Binding and Conservation of the Greek Manuscripts of the Fondo Antico in the Vatican Library (15th – 20th centuries)”.
Συνεργάσθηκε με την Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού ως Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Συντήρησης για την έναρξη και ολοκλήρωση προγραμμάτων προληπτικής και επεμβατικής συντήρησης στις συλλογές χειρογράφων και εντύπων (2000-2004). Από το 1995 ανήκει στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας.
Το έργο του Εργαστηρίου συνεπικουρούν η κ. Αικατερίνη Διακομή, Ε.ΔΙ.Π. και η κ. Ελένη Τζιαμουράνη Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.
|
|
Βασική ερευνητική ομάδα
Συνεργαζόμενα μέλη
Πρόσκληση ένταξης εξωτερικών συνεργατών
|